voor wie?
Wat is holistisch?

Holistische benadering wil zeggen dat we iets benaderen als één geheel en niet als een systematische verzameling losse onderdelen. Een mens is meer dan een goed passende verzameling van botten, pezen, spieren, bindweefsel, bloedvaten en organen. Lichaam, geest en ziel vormen één geheel, en zelfs dat geheel maakt weer deel uit van een groter geheel. En alleen door ons een zo volledig mogelijk beeld te vormen van die hele mens in zijn hele context, kunnen we tot werkelijk ‘Helen’ komen van dat wat nu ‘stuk’ is.

                        1Geheel

Je hebt misschien last van je maag, of van je blaas, of van je pijnlijke schouder, maar je bènt niet je maag, je blaas of je pijnlijke schouder. Helaas lijkt het daar soms wel op in de reguliere geneeskunde: je gaat met je blaasklachten naar de uroloog en hup: je bestaat nog uit urineleiders, blaas, eventueel prostaat en de uitgang. En begrijp me goed: als er een poliep in de blaas of een tumor in de prostaat zit, dan wil je ook maar wat graag dat die uroloog die vakkunstig verwijdert. Maar een mens is méér dan dat.

In een meer holistische visie vinden we het ook van belang om te onderzoeken of dat ongerief misschien ergens een bron of oorzaak gehad kan hebben in of buiten jou, of in de interactie met je omgeving. Verder willen we weten wat jij als hele mens nodig hebt om gezond te leven. We kijken of je kunt leren ‘lief te zijn’ voor jezelf en je zelfhelend vermogen.

Ook reguliere artsen creëren gunstige omstandigheden waaronder je zelfherstellend vermogen weer kan functioneren. Het verwijderen van een tumor of het zetten van een gebroken bot is precies dat. Alleen heeft die specialist vaak niet meer de tijd om naar dat grote geheel te kijken.

Die tijd heeft of neemt de alternatieve gezondheidszorger wel. Helaas vergoedt uw verzekering dat soms niet, of maar gedeeltelijk. Maar als ik bijvoorbeeld kijk naar de gezondheidswinst die enkele consulten bij een natuurgenezer mij persoonlijk hebben opgeleverd, dan was dat zijn geld naar mijn idee meer dan waard.