U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een snelle, goed omschreven en bewezen effectieve methode voor het behandelen van trauma's, angsten en fobieën en zelfs van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

Eye Movement slaat op de snelle oogbeweging zoals we die in de droomslaap hebben. Die wordt in de EMDR nagebootst doordat je de handbewegingen van de therapeut volgt of bijvoorbeeld klikjes of piepjes links-rechts in je oren; bilaterale stimulatie noemen we dat.

Het doel daarvan is om ruimte in het brein te scheppen - net als in de droomslaap - om oude 'gedumpte' herinneringen uit elkaar te pluizen en netjes in het brein op te bergen, zodat ze de 'lading van de puinhoop' verliezen. Dàt is de desensitisatie, letterlijk de 'ont-gevoeliging'.

Zodra we samen merken dat de lading van je herinnering er af is, gaan we er samen voor zorgen dat je je daar ook weer goed bij gaat voelen, zowel emotioneel als lichamelijk. Dàt is 'reprocessing', of 're-integration' zoals ik het zelf liever noem: reïntegratie, alles weer op de plek waar het thuis hoort en zó, dat je weer goed en als één geheel kunt functioneren.