U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

EMDR

Hoe gaat EMDR?

Je maakt een 'foto' van het moment in de traumatische gebeurtenis dat jou nu nog het meeste raakt. Ik vraag je daar naar te kijken en me te zeggen wat je daar bij dènkt, wat je daar bij voelt - dus welke emotie daar bij hoort - en wáár in je lichaam je dat merkt of voelt. Vervolgens wil ik weten hoe erg dat moment je nu nog raakt, op een schaal van 0 tot 10, en 0 is 'doet me niks' en 10 is 'het overweldigt me'. Laten we zeggen dat je het een 9 geeft. Dan wil ik weten wat je van jezelf vindt, dat je dat zo raakt, en je zegt bijvoorbeeld "Een watje". en dan vraag ik wat je van jezelf zou wìllen vinden en je zegt bijvoorbeeld "Flink; ik kan dat áán". En dan vraag ik je hoe wáár dat op dit moment is: "Flink; ik kan dat áán". En ook dat mag je een cijfer geven, op een schaal van 0 tot 7, en 0 is 'absoluut onwaar'en 7 is 'helemaal wáár!'.

Ik herhaal vervolgens alles wat je me in het stukje hierboven hebt verteld, en we beginnen.

Je kijkt naar die 'foto', ik geef je de bilaterale stimulatie, met handbewegingen, klikjes, piepjes of klopjes: links-rechts-links-rechts ... achter elkaar door; dan stop ik even en vraag wat er in je opkomt en je noemt iets, wat er ook maar in jóú opkomt, bijvoorbeeld Olifant, en ik zeg "Focus maar op Olifant terwijl je mijn hand volgt" (of de klikjes, of allebei) en ik ga door met het links-rechts gedoe. Zo gaan we een poosje door en dan evalueren we even hoe erg je het nú nog vindt: Stel je geeft het een 7. Dan gaan we weer verder, steeds maar met die vrije associaties die er bij je opkomen. En telkens tussentijds evalueren we, net zolang tot jij zegt: "Het doet me niet zoveel meer, ik kan er nu goed naar kijken"  of zoiets, en je geeft het een 2 of 1, of  -liefst- een 0.

Nu gaan we kijken naar jouw uitspraak "Flink; ik kan dat áán". Hoe wáár is die nu? En je zegt bijvoorbeeld 5. Dan laat ik je focussen op die uitspraak en we gaan weer aan de links-rechts stimulatie. En op enig moment geef je het een 6 of -liefst- een 7.

De lading van de ervaring is nu bijna of helemaal nul en het geloof in je sterke zelf is bijna of helemaal zeven. Dan ga ik vragen of het nog ergens in je lichaam ongemakkelijk voelt, en ook dat gaan we 'wegwerken' met bilaterale stimulatie, tot je met een goed gevoel en een rustig lijf weer naar huis kunt. In een volgende sessie kijken we of er nog iets is blijven hangen van het oude zeer, dat werken we dan ook weer weg en als het gaat om dingen waarbij je ook angst hebt voor de toekomst, gaan we die ook nog aanpakken. Móói, hè?!