U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

EMDR

Wat doet EMDR?

Als je iets heel ergs meemaakt, dan is dat een 'chaotische ervaring' die je brein niet in één keer kan verwerken en daarom 'dumpt' in, zeg maar, een keldertje van je brein.

Normale ervaringen verwerken we in de droomslaap, de REM-slaap, dan wordt dat keldertje netjes leeg geruimd, maar met van die hele heftige lukt dat vaak niet. De herinneringen komen dan vaak terug als 'flashbacks' of als nachtmerries, of in de vorm van angsten voor situaties die je -meestal onbewust- associeert met dat wat je had meegemaakt.

EMDR helpt je om de lading van een traumatische herinnering of angst weg te nemen. De herinnering zelf blijft bestaan, maar je kunt er door de EMDR weer kalm naar kijken en over praten.

De herinnering zelf wordt door de EMDR 'netjes' opgeborgen in je waakbewustzijn, zeg maar: je 'gewone dagelijkse brein'. Alles netjes in de juiste 'laatjes', met de juiste 'linkjes', zodat je het altijd weer kunt terugvinden als je het ergens voor nodig hebt. Eigenlijk net zoals dromen dat met normale ervaringen doet.